De Geleenbeek van bron tot monding.

Donderdag 25 januari, door Olaf Op den Kamp.
Hij heeft een passie voor rivieren. Het kabbelende water van een rivier heeft een rustgevende werking.
Bovendien is het een verbinder van natuur, cultuur en van gebieden.
Langs beken leven bijzondere vogels zoals de Grote gele kwikstaart en de IJsvogel.
Ook staan er vaak historische bouwwerken als watermolens en kastelen.
Door een beek van bron tot monding te volgen leer je heel veel over diens omgeving.
Olaf ontdekte dit al voor vele beken en rivieren. Over de Worm, Roer en Geul schreef hij al eerder boeken,
nu schreef hij ook mee aan een boek over de Geleenbeek.
Hij begint bij ons met de Geleenbeek, hij laat ons genieten van de prachtige afbeeldingen die hij gemaakt heeft en daarbij een prachtig verhaal over het gebied, de planten, de vogels en de molens…..
 De Geleenbeek was een echte mijnbeek, ze ontspringt in de Oostelijke Mijnstreek en stroomt vervolgens via de Westelijke Mijnstreek naar de Maas. Decennialang werd het waswater van de steenkolenmijnen via de gekanaliseerde Geleenbeek zo snel mogelijk naar de Maas afgevoerd. Parallel aan de beek werd het mijnspoor aangelegd.
Nu, ruim 40 jaar na de mijnsluiting, is de Geleenbeek bezig aan een wederopstanding. Het rechte kanaal heeft plaatsgemaakt voor een meanderende loop, het mijnspoor is omgevormd tot een fietspad, boven het water fladderen libellen en er zwemmen weer vissen in de beek. Door wandelpaden worden de verschillende natuurgebieden langs de Geleenbeek met elkaar verbonden zodat het weer een aantrekkelijk recreatiegebied is geworden.

Een prachtige lezing waar we allen van hebben genoten en na het zien van deze prachtige beelden verlangen we met z’n allen naar het voorjaar om dit unieke gebied, zo dichtbij, met eigen ogen te kunnen gaan bewonderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *