Kunstcursus door mevr. Regina Romondt.

De eerste zitting ging over Egyptomanie, de liefde voor Egypte.

In het eerste gedeelte van de lezing vertelde Regina over het oude Egypte en gaf uitleg over allerlei Egyptische voorstellingen.
Ook heeft ze ons in het kort vertelt hoe je hiërogliefen kunt lezen.

In het tweede gedeelte gaf Regina uitleg over schilderijen die in de 18 de en 19 de eeuw gemaakt werden van het oude Egypte.
Het derde gedeelte van de lezing vertelde Regina hoe en waar we het oude Egypte terug kunnen vinden in onze moderne wereld.
Denk hierbij aan gebouwen, kleding, make up, uitvindingen enzv. Een leerzame middag.

De tweede zitting ging over Textiel door de eeuwen heen.

We maakten een reis door de geschiedenis over textiel, van de oude Egyptenaren tot Picasso en Miro. De oudste weefsels met voorstellingen werden gemaakt door de Koptische Christenen uit Noord Egypte. Het zijn bijna altijd grafgewaden. Als deze doeken al die jaren aan de oppervlakte bewaard gebleven waren, zouden ze al lang vergaan zijn.
Vanaf de elfde eeuw werden er grotere kleden gemaakt voor kerken.
Uitgebreid besproken is het tapijt van Bayeux,  dit tapijt bevindt zich in  Bayeux en is 70 meter lang, 50 cm breed en gemaakt in 1066. 

Het tapijt is het beeldverhaal van de Normandische verovering van Engeland door Willem de veroveraar (de slag bij Hastings).  Men heeft lange tijd gedacht dat zijn vrouw Mathlide het tapijt geweven had, maar vermoedelijk is het gemaakt door een borduuratelier in Engeland. Veel beroemde kunstenaars, waaronder Picasso en Miro, hebben tekeningen gemaakt voor wandtapijten en weefden vaak gedeeltes hiervan.
Wederom een interessante en leerzame middag. 

De derde zitting ging over de gebroeders van Eijck.

Jan en Hubert van Eijck werden in Maaseik geboren.
Maaseik eert de gebroeders door middel van een standbeeld op de markt.
Hubert werd geboren omstreeks 1366 en stierf in 1426. Jan werd omstreeks 1390 geboren en stierf in 1441.
Jan van Eijck is veel bekender dan zijn broer. De waarschijnlijke oorzaak hiervan is, dat hij een stuk jonger was en heel nieuwe ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Jan van Eijck heeft in Den Haag en Parijs gestudeerd.

Voor de pauze heeft  Regina het schilderij “het echtpaar van Arnofini’ van Jan van Eijck (zie foto) besproken. Op een aantal details uit dit schilderij is Regina uitgebreid  ingegaan.

Na de pauze zou het altaarstuk “Het Lam Gods” van Jan van Eijck besproken worden. Hier zijn we niet aan toegekomen, wegens een lekkage aan het dak van de Soos.

Dit onderdeel zal, op 4 september, tijdens de gezellige middag aan de orde komen en is voor alle leden van het Vrouwen-Gilde toegankelijk.

Een leerzame maar vooral spannende middag.

Verslag van Marijke Leenders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *